Logo [Lounakirjastot]
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

03.09.2018 – 29.09.2018
Viikonpäivät: ma, ti, ke, to, pe, la
Suomalainen ruisleipä ennen ja nyt

Suomalainen ruisleipä ennen ja nyt

Sarka-museon kiertonäyttely esillä Forssan kaupunginkirjastossa 3.-29.9. Vapaa pääsy.


Sijainti: Forssan kaupunginkirjasto, Wahreninkatu 4
Yhteyshenkilö: Maarit Järveläinen


RUISLEIPÄ : suomalainen ruisleipä nyt ja ennen -kiertonäyttely
esillä 3.-29.9.2018 kirjaston lehtialueella

Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina: ma-to 11-19, pe 11-17 ja la 10-14. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Hapan, tumma ruisleipä on suomalainen erikoisuus, joka maistuu niin vanhoille kuin nuorille. Elintarvike valittiin kansanäänestyksessä vuonna 2016 Suomen kansallisruuaksi. Suuri suosio juontaa juurensa rukiin viljelyn ja leivän pitkään historiaan maassamme.

Ruisleipä muodosti vuosisatojen ajan suomalaisen ruokakulttuurin kulmakiven ja elämän perustan. Leipää syötiin lähes joka aterialla. Omassa pellossa kasvatetusta viljasta leivottua leipää arvostettiin ja kunnioitettiin, sillä ruuan saanti oli kovan työn ja hyvien sääolojen tulosta. Leipään liittyi monia uskomuksia ja tapoja. Läntisessä ja itäisessä Suomessa leivottiin eri tyyppisiä ruisleipiä. Nykyään ruisleipää on saatavilla monessa muodossa patongista paahtoleipään ja näkkileivästä sipseihin. Suomalaisten rukiin kulutus on vähentynyt aikojen saatossa uusien kulutustottumusten ja elintarvikkeiden myötä, mutta rakkaus ruisleipään ei ole kadonnut.

Milloin ruista alettiin viljellä Suomessa? Miksi reikäleivässä on reikä? Miten suomalaisten rukiin kulutus on muuttunut aikojen saatossa?

Näyttelyn on tuottanut ja toteuttanut Suomen maatalousmuseo Sarka. Lisätietoa...


 
Sivua muokattu: 24.09.2018