Logo [Lounakirjastot]
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

5.-6. LUOKKA

Tältä sivulta löytyvät uudistetun lukudiplomin 5.-6. luokkien yhdistetty kirjalista ja esimerkkitehtävät.

Lukudiplomiin luetaan kirjalistalta vähintään kuusi kirjaa:
2 romaania, 1 satu tai tarina, 1 sarjakuva, 1 runo- tai lorukirja ja 1 tietokirja.

Kuudesta kirjasta saa Ametisti-lukudiplomin. Mikäli lukuintoa riittää, voi oppilas suorittaa Safiiri (10 luettua kirjaa), Smaragdi (15 kirjaa). Rubiini (30 kirjaa) tai jopa Timantti (50 kirjaa) diplomin! Lukudiplomisuoritukseen hyväksytään myös kaksi kuunneltua kirjaa ja koulua varten luetut kaunokirjat. 

Jos luetaan yli kuusi kirjaa, ovat loput kirjat kategorialtaan vapaavalintaisia.

Kirjalista
Esimerkkitehtävät
Ohjeita lukudiplomisuoritukseen
Lukupäiväkirjapohja

Alla on esitelty jokaisesta luettavasta ryhmästä yksi kirja tarkempaa tutustumista varten:

 

ROMAANIT:

Lipasti, Roope:
Viikinkisolmu (2015)

Linnavuoren Vilja, viikinkipoika Egil ja orvoksi jäänyt Pekko vetävässä historiallisessa seikkailussa, jossa punnitaan ystävyys ja rohkeus. Vilja asuu meren äärellä, suojatulla Linnavuorella, aikana jolloin viikingit vielä kyntivät maailman meriä. Kylään hyökkäävät viikingit jättävät jälkeensä haavoittuneen pojan, jonka Vilja ja hänen ystävänsä Pekko pelastavat. Egil on vihollinen, mutta voiko hän silti olla myös ystävä? Viikinkisolmu on jännittävään historialliseen aikaan sijoittuva seikkailukertomus, joka on myös tarina vihollisuudet ylittävästä ystävyydestä ja lasten viisaudesta.

189 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

SADUT JA TARINAT:

Laulajainen, Leena:
Hopeasarvinen poro: satuja Lapista (2014)

Salaperäinen Lappi hehkuu näissä kahdessakymmenessä sadussa ikivanhaa, lumoavaa taikaa. Satukokoelma vie lukijan Pohjolaan, jossa valo ja pimeä käyvät ikuista taistelua ja ihmiset ja haltijat elävät toistensa naapureina. Saduissa kerrotaan Aslakista, joka kesyttää Staalon koirat, Alettasta joka lumoutuu vedenhaltijan huilusta, neljän tuulen riitelystä, revontulten synnystä, aurinkolinnusta, kaamoksen korpista, hopeasarvisesta porosta. Sadut ovat ilmestyneet aiemmin eri kokoelmissa, nyt ensimmäistä kertaa yhtenä kokonaisuutena ja Virpi Pennan lumoavasti kuvittamina.

112 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

SARJAKUVAT:

Konami, Kanata:
Chi's sweet home: oma koti kullan kallis (2011)

Herttaisenhulvaton sarjakuva, joka valottaa kissanelämää niin lemmikin itsensä kuin ihmisenkin näkökulmasta. Sopii kaikenikäisille kissojen tai huumorin ystäville!

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

RUNOT JA LORUT:

Savisaari, Aira:
Joku siipi pitäis olla (2009)

Bileitä, läksyjä, hyvää läppää, kavereita ja kiusaajia, poikia ja tyttöjä. Elämä on ihanaa tänään, mutta sattuu huomenna. Mikä parasta, älä oleta kenenkään aikuisen ymmärtävän, mitä nyt on meneillä. Joku siipi pitäis olla riimittelee nuorten arjen iloista ja rosoista. Tässä maailmassa surffataan aallonharjalta aina pohjaan saakka. Runokirjaa maustavat nuorten omat jutut: mistä tietää onko tyttö varattu, kuinka vanhemmat huutavat yöllä toisilleen ja miten moponraato elvytetään. Lisäksi selviää monia muita meidän luokan asioita. Sarjakuvaa piirtänyt Lotta Kauppi kuvittaa raikkaasti ja oivaltavasti nuorten maailmaa humoristisilla piirroshahmoilla.

79 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

TIETOKIRJAT:

Pääskysaari, Jenni:
Tyttö, sinä olet... (2015)

Tyttö, sinä olet ainutlaatuinen! rohkea! rakastettu! Pieni suuri kirja, talismaani, jossa sanotaan kaikki ne asiat, jotka jokaisen tytön tulisi saada kuulla. Jenni Pääskysaaren tekstien lisäksi kirjassa on haastatteluita ja tarinoita vahvoista tytöistä ja naisista. "Tyttöasia on minulle kolmen tytön äitinä sydämenasia. Tässä kirjassa on suuria tytön elämään liittyviä teemoja itsetunnosta, unelmoinnista, oman elämän johtamisesta... uudenlaisesta tyttöydestä, joka pelastaa maailman."

140 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 
 
Sivua muokattu: 14.01.2017