Logo [Lounakirjastot]
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

3.-4. LUOKKA

Tältä sivulta löytyvät uudistetun lukudiplomin 3.-4. luokkien yhdistetty kirjalista ja esimerkkitehtävät.

Lukudiplomiin luetaan kirjalistalta vähintään kuusi kirjaa:
2 romaania (myös helppolukuiset), 1 satu tai tarina, 1 sarjakuva tai kuvakirja,
1 runo- tai lorukirja ja 1 tietokirja.

Kuudesta kirjasta saa Ametisti-lukudiplomin. Mikäli lukuintoa riittää, voi oppilas suorittaa Safiiri (10 luettua kirjaa), Smaragdi (15 kirjaa). Rubiini (30 kirjaa) tai jopa Timantti (50 kirjaa) diplomin! Lukudiplomisuoritukseen hyväksytään myös kaksi kuunneltua kirjaa ja koulua varten luetut kaunokirjat. 

Jos luetaan yli kuusi kirjaa, ovat loput kirjat kategorialtaan vapaavalintaisia.

Kirjalista
Esimerkkitehtävät
Ohjeita lukudiplomisuoritukseen
Lukupäiväkirjapohja

Alla on esitelty jokaisesta luettavasta ryhmästä yksi kirja tarkempaa tutustumista varten

 

ROMAANIT JA HELPPOLUKUISET:

Aarnio, Reeta:
Maan kätkemät (2008)

Viidesluokkainen Liina yrittää totutella uuteen kaupunkiin ja uuteen kouluun. Eräällä kirjastoreissulla hän löytää oven, joka johtaa aivan toisenlaiseen maailmaan. Muutamat koulun oppilaat käyvät iltaisin "taikatunneilla" ja oppivat asioita maahisista, tontuista ja veden väestä. Liinakin huomaa kuuluvansa joukkoon, jolla on kyky nähdä ja kokea asioita, joita muut ihmiset eivät näe. Tunneilla Liina tutustuu punatukkaiseen Siriin ja ujoon Eetuun, ja pian he ovat tiivis kolmikko. Kun koulun pihalta ja tarhasta alkaa kadota lapsia, vain Liina, Siri ja Eetu ymmärtävät, että maahisilla on sormensa pelissä. Miksi ihmisten ja maahisten Rauhanomaisen rinnakkaiselon sopimusta on yhtäkkiä rikottu?

207 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

SADUT JA TARINAT:

Salmela, Alexandra:
Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia (2013)

Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia on satukirja, jonka 20 pienessä tarinassa seikkailevat muun muassa magneettinen ritari, Kalle-kala, päätön isi ja Löllöhirviö. Salmelan iloisen äkkiväärissä ja viisaissa saduissa hölmöilevät niin aikuiset kuin lapsetkin, mutta joka kerta mielikuvitus ja lämpö toisia kohtaan tuovat avun.

91 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

SARJAKUVAT JA KUVAKIRJAT:

Bravo, Èmile:
Kaunotar ja kääpiökarhut (2012)

Kun kääpiökarhu lähtee etsimään prinssiä prinsessalle, hän törmää väistämättä useampaankin kaunottaresta kiinnostuneeseen vonkaajaan. Mitä tapahtuukaan, jos hyvä haltijatar taikavoimineen menettää kylmän järkensä moisessa tilanteessa? $/Emile Bravo sekoittaa veijarimaisesti tuttuja klassikkosatuja tuloksenaan hervottoman hauska tarina, joka ei välttämättä päätykään onnellisesti. Tällä kertaa koktailissa kohtaavat toisensa mm. Lumikki, Tuhkimo, kaunotar ja hirviö.

39 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

RUNOT JA LORUT:

Kunnas, Kirsi:
Kani Koipeliinin kuperkeikat (2009)

Alun perin vuonna 1979 ilmestyneessä Kani Koipeliinin kuperkeikat -kertomuksessa on monien tasojen leikistä syntyvää outoa vetovoimaa, joka saa tarttumaan siihen samalla innolla vuosi toisensa jälkeen. Vastalauseena kirjallisuuttakin ahdistaneelle politisoituneelle ajalle sen sankari on itsenäiseksi, odotuksistaan ja lopulta luojastaan riippumattomaksi, "villiksi runopilliksi" kasvava kanihahmo.

61 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

TIETOKIRJAT:

Laine, Lasse J.:
Suomen lasten luontokirja (2010)

Monipuolinen luontokirja opastaa liikkumaan luonnossa kaikkina vuodenaikoina ja rohkaisee nauttimaan yhtä lailla kaupungin kivierämaan kuin ikimetsienkin luonnosta. Kirjasta löytyy paljon kiinnostavaa tietoa, jota koulukirjoissa harvoin näkee: Suomen eläinmaailman ennätyksiä, syitä eläinten käyttäytymiselle, esimerkkejä tulokaslajeista. Satojen valokuvien ja pätevien tekstien avulla luonnossa liikkuja oppii tunnistamaan eri lajeja ja havainnoimaan ympäristöä avoimin mielin. 

232 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 
 
Sivua muokattu: 14.01.2017