Logo [Lounakirjastot]
palkki-tammela-kirjastoauto005.jpg
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

kirjasarjat tammelan alakouluille

Tammelan kirjastoauton kokoelmiin kuuluu yli 30 koulujen käyttöön tarkoitettua kirjasarjaa. Kirjojen kappalemäärät vaihtelevat 5 ja 35 välillä. Useimmissa sarjoissa on kuitenkin vähintää 20 kappaletta kirjoja. Kirjojen hankinnassa on pyritty siihen, että kaikille alakouluikäisille olisi luettavaa. Kirjastoauto toimittaa kirjasarjat kouluille. Kaikki sarjojen kirjat eivät mahdu auton kyytiin, vaan niitä toimitetaan pyynnöstä. Kirjastoautossa voi kuitenkin tutustua kirjoihin.

 
henkka-haisee-hyvalta.jpg

IMPEY, Rose
Henkka haisee hyvältä
Kustannus-Mäkelä
2004, 48 s.
1-2 luokille

Kaikki ihmiset ja eläimet haisevat joltakin, mutta haisunäädät löyhkäävät. Hyvältä tuoksuva Henkka on poikkeustapaus, jonka vieressä kukaan ei haisunäätien koulussa tahdo istua. "Hyi", sanovat haisunäätätytöt, joita hän pyytää treffeille. Vaikeuksien jälkeen Henkka löytää oman paikkansa elämässä ja kääntää erilaisuuden voitokseen. Tässä kirjassa käsitellään erilaisuutta ja sen sietämistä hersyvän huumorin keinoin.

 
ihmepoika.jpg

STARK, Ulf
Ihmepoika
Shildt
2006, 39 s.
1-2 luokille

 Unto on kuusivuotias. Hänellä on pikkuisen taipumusta joutua eksyksiin, ja siksi Unto ei saa lähteä veljen ja tämän kavereiden mukaan katsomaan pyöräilykisoja. Kun myös vanhemmat lähtevät kävelylle, Untolla onkin tosi tylsää. Mutta sitten hän keksii: hänestä tulee Ihmepoika! Ihmepoika, joka lentää 10 000 kilometrin tuntivauhdilla, ottaa kiinni murhaajia, antaa isoveljelle selkään, korjaa ihmisten hampaat ja voittaa kaikki pyöräilykisat! Ihmepoika löytää mihin tahansa eikä joudu koskaan eksyksiin! Ihmepoika on kerta kaikkiaan ihmeellinen. Ja niin Unto nousee pyöränsä selkään.

 
metsan-outuvieras.jpg

LEHTONEN, Ulla 
kuvittanut Sari Airola
Metsän outo vieras
Premedia
2014, 25 s.
1-2 luokille

Outo vieras saa metsän eläimet varuilleen. Sillä on pelottava piikkiselkä, se sihisee ja näyttää kitaa. On sillä varmaan torahampaatkin! Pitäisikö viritttää ansa? Uuden ja oudon kohtaaminen pelottaa ja herättää vahvoja tunteita metsän väessä. Onneksi lopulta kohtaamiseen löytyy tapa, jossa kaikkien huolet ja toiveet kuullaan. Kirja yhdistelee tietoa ja runoa ja se käsittelee kulttuurien kohtaamisen problematiikkaa lämpimästi, mielikuvituksen ja riimittelyn keinoin.

 
perin-erikoinen-muna.jpg

RÖNNS, Christel
Perin erikoinen muna
Bookwell
2012, 32 s.
1-3 luokille

Isän mielestä muna ei voi olla oikea, koska se on niin suuri. Ei mikään eläin muni niin isoja munia. Äiti päättää viedä munan kotiin koristeeksi. Yhtenä kauniina päivänä muna menee rikki, ja siitä kuoriutuu merkillinen pikku otus - eläin jota edes eläintieteen professori ei tunnista!

 
kaikki-hyvin-kasvimaalla.jpg

ITKONEN, Jukka
Kaikki hyvin kasvimaalla
Lasten keskus
2014, 45 s.
1-3 luokille

Kun malttaa katsoa tarkasti, ihan ruohonjuureen asti, on pihamaalla vilkas päivä. Siili on aamutoimissaan, koivu kehittelee silmujaan ja myyrä haukkaa palan porkkanasta. Puutarhassa pienikin on kaunista ja meininki on reilua. Kasvit tukevat toisiaan, eikä variksenpelätin koskaan väsy työntekoon. Jukka Itkosen hyväntuulisissa runoissa ei harrasteta turhaa nipottamista.

 
ikioma-perheeni-marttinen-tittamari-26790565-1212417551-frntl.jpg

MARTTINEN, Tittamari
Ikioma perheeni
Pieni karhu
2014, 43 s.
1-4 luokille

Kuu elää sateenkaariperheessä. Sana on hänestä kaunis ja värikäs, niin kuin taivaalle ilmestyvä sateenkaarikin. Hänellä on kaksi äitiä, jotka rakastavat ihan hurjasti häntä ja toisiaan. Kuun ystävällä ja veljellä Kimillä on kaksi isää. Kun Kuu kaipaa isäseuraa, hän menee leikkimään Kimin isän ja iskän kanssa. Nämä kaksi perhettä muodostavat apilaperheen. Kirjassa kerrotaan lämpimästi erilaisista perhemuodoista. Ikioma perhe on lapselle maailman tärkein asia!

 
popin-japikkukarhun.jpg

ANTTILA, Juhani
Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka
Otava
2014, 47 s.
1-4 luokille

Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka on oivaltava avaruusaiheinen tietokirja uteliaille lapsille. Kirja sisältää Pikkukarhun vinkit oman aurinkokunnan pienoismaillin tekoon sekä tähtikartat omia tähtiseikkailuja varten.


 
maukka-vaykka-ja-karhu-murhinen627210189.jpg

PARVELA, Timo
Maukka, Väykkä ja karhu Murhinen
Tammi
2012, 127 s.
1-4 luokille

Ystävykset Maukka ja Väykkä ovat saaneet uuden kumppanin. Pieni päästäinen, jolla on suuri nimi, on muuttanut heidän luokseen. Päästäisen sydän lyö 800 kertaa minuutissa ja se kuulostaa siksi pieneltä moottorilta, jonka hurina tuo kissan ja koiran arkeen uuden rytmin. Päästäisen elämä on ehkä lyhyt, mutta se on myös kadehdittavan kiihkeä.Tämä Maukka ja Väykkä -kirja kertoo elämästä. Se kertoo kasvamisesta ja vanhenemisesta luonnollisena osana elämän kiertokulkua.

 
fedja-seta-kissa-ja-koira.jpg

USPENSKI Eduard
Fedja-setä, kissa ja koira
Otava
2009, 138 s.
1-4 luokille

Poika nimeltä Fedja-setä karkaa kotoa, koska äiti ei anna hänen pitää löytämäänsä kissaa. Osoittautuu, että kissa onkin erityisen älykäs. Se osaa puhua ja on muutenkin järkevä ja käytännöllinen. Fedja-setä asettuu kissa Matroskinin sekä matkalta mukaan tulleen Musti-koiran kanssa maalle asumaan. He hankkivat lehmän ja traktorin sekä tietenkin keinoauringon talvipakkasia lämmittämään. Monenlaista muutakin he tekevät. Jatkuvana riesana heillä on utelias posteljooni Petshkin, jolle pelkkä postinkanto ei tunnu riittävän.

 
aaveita-ja-avaruusolentoja461073087.jpg

KALLIONIEMI, Tuula
Aaveita ja avaruusolentoja
Otava
2011, 93 s.
2-4 luokille

Reuhurinteellä vietetään halloweenia, hui! Pamppu näkee Aapeli Käen pihassa syyshämärässä outoja ukkeleita. Ovatko ne avaruusolentoja, joiden kynsistä Aapeli perheineen pitää pelastaa? Ja miksi koulun pihalla juoksee halloweeniltana kaljupäinen hahmo uimahoususillaan ja monta muutakin epäilyttävää ilmestystä?

 
kaiken-maailman-elainsadut.jpg

Kaiken maailman eläinsadut
Otava
2011, 167 s.
1-6 luokille

Tuleva klassikko! Perinteisiä ja nykysatuja maailmalta ja Suomesta, Aisopoksesta Jukka Itkoseen, palkitun kuvittajan oivaltavasti tulkitsemina. Rakastettuja klassikoita, moderneja faabeleita, kansansatuja eri puolilta maailmaa! Joka lapsen toivekirjan sivuilla sipsuttaa, tepsuttaa, loikkii, mönkii, uiskentelee, ammuu, röhkii ja sirkuttaa monenkirjava joukko eläimiä Andersenin rumasta ankanpoikasesta intiaanisadun opossumiin ja Kari Hotakaisen tarinan tatuointistudiota pitävään lehmään.

 
kani-koipeliinin-kuperkeikat.jpg

KUNNAS, Kirsi
Kani Koipeliinin kuperkeikat
WSOY
2009, 61 s.
1-6 luokille

Kani Koipeliinin kuperkeikat on suomalaisten runosatujen klassikko, joka toi Kirsi Kunnakselle Kirjallisuuden valtionpalkinnon. 30 vuotta ilmestymisensä jälkeen teos julkaistaan Christel Rönnsin uudelleen kuvittamana. Hän teki Kunnaksen kanssa yhteistyötä jo vuonna 2005 ilmestyneen Tapahtui Tiitiäisen maassa -juhlakirjan kuvittajana. Alun perin vuonna 1979 ilmestyneessä Kani Koipeliinin kuperkeikat -kertomuksessa on monien tasojen leikistä syntyvää outoa vetovoimaa, joka saa tarttumaan siihen samalla innolla vuosi toisensa jälkeen.

 
urho-ja-viidakon-villipeto.jpg

BAGGE, Tapani
Urho ja viidakon villipeto
Tammi
2001, 111 s.
2-3 luokille

Torstaiaamuna Villen luokkaan astelee kummallinen sijainen: lyhyt, kalju poika puku päällä ja saappaat jalassa. Pian selviää, ettei Urho olekaan opettaja, vaan uusi oppilas! Professorivanhempiensa ansiosta hän osaa kaikenlaista derivaatoista sienilajikkeisiin ja aloittaa siksi koulunkäynnin suoraan kolmannelta luokalta.

Koulussa tapahtuu kummia. Rehtori tanssii sadetanssia ja eksyy luontoretkellä metsään. Urhon äidin suunnitelma sukellusveneeksi muutettavasta talosta on mielenkiintoinen.

 
ylamummoon-tuukka-omar.jpg

HAKALAHTI, Niina
Ylämummoon, Tuukka-Omar!
Tammi
2011, 191 s.
2-4 luokille

Tuukka-Omar ja hänen verettömällä verivalalla vahvistettu ystävänsä Paavo saavat pulman ratkaistavakseen, kun heidän luokalleen tulee uusi oppilas, urheilullinen Olavi Virta. Yleensähän Tuukka-Omar ja Paavo pelaavat shakkia, hoitavat yhteistä minipossuaan Jaskaa ja oleilevat välitunnit kahdestaan. Mutta nyt he joutuvat uusien, urheilullisten haasteiden eteen. Entä mikä on ylä- ja alamummon salaisuus? Ja kuka kumma on Ali Tajunta, Setäpaisti?

 
salapoliisi-konsta.jpg

KALLIONIEMI, Tuula
Salapoliisi Konsta
Otava
2008, 136 s.
2-4 luokille

Konsta ei ole enää kuka tahansa kolmasluokkalainen, vaan salapoliisi. Salapoliisi Konstan on vakoiltava, kuka rosvoaa kotona kalsareita, sukkia ja auton avaimia. Aina on jotakin kateissa! Salapoliisileikki muuttuu todeksi, kun Konstan pulpetille alkaa ilmestyä nimettömiä kirjelappuja. "Panokset kovenevat. Seuraa ohjeita. Tärkeä tehtävä odottaa. Älä hiisku kenellekään. Big X." Luokkatoverien ilmeet eivät paljasta salaperäisten viestien lähettäjää. Konstan on itse selvitettävä, kuka on nimimerkki Big X.

 
kolmannen-luolan-salaisuus849866127.jpg

ENQUIST, Per Olov
Kolmannen luolan salaisuus
Tammi
2011, 197 s.
3-4 luokille

Metsäneläimet johdattavat jännittävään seikkailuun ruotsalaisen mestarikirjoittajan maagisessa tarinassa. 9-vuotias Marcus ja hänen serkuksensa ovat vieraisilla isoisänsä luona, mutta loma ei olekaan niin rauhaisa kuin he ovat kuvitelleet. Kun tarkkavainuinen Pelle-koira johdattaa lapset metsässä arvoituksellisen teltan luo, alkavat oudot tapahtumat seurata toistaan. Jotakin vaarallista on tekeillä kolmen luolan vuorella. Mitä on kätketty salaperäiseen kolmanteen luolaan? Kolmannen luolan salaisuuden kiehtovassa maailmassa apua voi onneksi saada myös karhuilta ja susilta, ja tietenkin koirilta.

 
me-rosvolat.jpg

KOLU, Siri
Me Rosvolat
Otava
2010, 222 s.
3-4 luokille

Vilja on rosvopäällikkö Hurja-Kaarlo Rosvolan heräteryöstö - tavallisesti Rosvolat nappaavat autoista vain karkkeja ja muuta syötävää, barbeja ja lehtiä. Mummolamatkalla ollut Vilja tulee mukaan vähän vahingossa, rosvoperheen omien lasten Helen ja Kallen seuraksi. Tytön järkytys muuttuu pian ymmärrykseksi. Hänestä on hauskaa, kun kaahataan nasta laudassa, pysähdytään uimaan milloin huvittaa, ryöstetään karkkeja, paetaan poliiseja ja Viljan isää, pelataan jatsia, syödään ulkona ja nukutaan teltassa. Rahat ovat Rosvoloille yhdentekeviä "hiirenpieruja". Mutta kun he paljastavat rosvojen kesäjuhlilla vahingossa omistavansa melkoisen aarteen, he saavat peräänsä sekä poliisit että muut rosvot.

 
risto-rappaaja-ja-pakastaja-elvi.jpg

NOPOLA, Sinikka
Risto Räppääjä ja pakastaja-Elvi
Tammi
2001, 128 s.
3-4 luokille

Rauha Räppääjän jalka nyrjähtää ja hän joutuu petiin. Risto kysyy: "Kuka minulle nyt laittaa ruokaa?" ja Rauha hälyttää apuun serkkunsa Elvi Räppääjän, eläkkeellä olevan pakastaja-pussittajan. Tästä alkaa Riston muheva seikkailu.

 
kingi-ja-poteva-pentu.jpg

NUOTIO, Eppu
Kingi ja ponteva pentu
Otava
2010, 80 s.
3-4 luokille

Kingin ja Susse-neidin kevät alkaa murheellisesti, kun koirista vanhin kuolee. Koko kylä suree Miska-mummoa ja Kingi ajattelee, ettei voisi enää koskaan olla iloinen. Sitten Poika ja Keppinainen palaavat kylältä mukanaan villisti viipottava pehmeä karvapallo. Kamala, kaikkialle ehtivä pentu aikoo jäädä asumaan Kingin taloon! Tätä Kingi ei antaisi perheelle koskaan anteeksi! Ainakaan se ei päästäisi pentua omalle sohvalleen! Mutta toisinaan Neiti Silvi Oravainen näyttää nukkuessaan pieneltä karhunpennulta. Ja melko - noh, suloiselta.

 
patkamaen-tonnikihot.jpg

KALLIONIEMI, Tuula
Pätkämäen Tonnikihot
Otava
2006, 206 s.
4-6 luokille

Totti ja Tiitus aikovat voittaa musavideokilpailun, mutta kymmenminuuttinen video ei synny käden käänteessä. Ei varsinkaan, kun idea on vohkittu maailmankirjallisuuden klassikosta eli Don Quijote -ritariromaanista. Räppitähdeksi suostuu Jokke, joka ei tunnetusti ole mikään ruudinkeksijä. Mutta juuri koomista tähtiainesta Tonnikihot-bändin esiintyjäkaartiin kaivataankin. Kun video on vihdoin valmis ja pojilla jo voitonmaku suussa, joku kähveltää ainoan dvd:n! Kuka mahtaa pokata tuhannen euron palkinnon Pätkämäen VPK:n talolla?

 
ronja-ryovarintytar.jpg

LINDGREN, Astrid
RONJA ryövärintytär
WSOY
1986, 239 s.
4-6 luokille

 Matiaksenvuortella asuu kaksi toistensa kanssa vihoissa elävää ryöväripäällikköä joukkoineen.Päälliköiden jälkikasvu ei kuitenkaan jaosta piittaa ja eri puolilla vuorta asuvat ystävykset Ronja ja Birk ovatkin oppineet hyppäämään näppärästi vuorta halkovan kuilun yli vieraillessaan toistensa luona. Lopulta lasten ystävyys kantaa hedelmää vanhempien keskuudessa, sillä uhkaavan vaaran edessä ainoa keino selviytymiseen on joukkojen yhdistyminen.

 
ihmemies-topi.jpg

KALLIONIEMI, Tuula
Ihmemies Topi
Otava
1998, 123 s.
5-6 luokille

Kuudennen luokan tunti on jo alkanut, kun ovelta kuuluu koputus. - Anteeksi, että mie olen myöhässä. Ajattelin jo, että löyvänköhän mie ollenkaan oikeaa luokaa, kun tämä on paljon isompi kuin se miun viimevuotinen koulu. Se ois aiva hyvin käynyt tämän koulun huussista, niin pieni se oli tähän verrattuna. Tämä myöhästelijä on Topi, joka on kova kertomaan tarinoita, etenkin isästään, jota hän ei ole milloinkaan nähnyt. Isä on Topin tarinoissa milloin syvänmeren sukeltaja, milloin viidakkosissi. Entisessä koulussa Topin tarinoista tykättiin. Tässä koulussa niille nauretaan. Välitunnilla Topi kuvittelee tutustuvansa uusiin luokkatovereihin, mutta miten mahtaa käydä.

 
kummitusjuna.jpg

TOIVOLA, Ritva
Kummitusjuna
Tammi
2004, 134 s.
5-6 luokille

Näitä poikkeuksellisia tarinoita suositellaan kaikille, jotka eivät pelkää pimeää! Oletko kuullut kerrottavan pojasta, joka näki Helsingin metrossa hyvin outoja matkustajia? Ja tiedätkö, että pohjoisen pikajunassakin saattaa kummitella? Onko kukaan kertonut sinulle, että Saimaalla on salaperäinen lahti, joka johtaa suoraan menneisyyteen? Nettimadot ovat tunnetusti kehittyneet yhä vaarallisemmiksi. Mutta harva on kuullut sellaisesta madosta, joka saattaa tunkeutua monitorin läpi huoneeseen ja napata tietokoneen käyttäjän vangikseen.

 
sinisen-peilin-antikvariaatti.jpg

WIDMARK, Martin
Sinisen peilin antikvariaatti
Tammi
2007, 123 s.
5-6 luokille

13-vuotias David aloittaa yläasteen ja joutuu samalla muuttamaan pois kotoa. Hänen vanhempansa ovat nimittäin matkustaneet työkomennukselle Nigeriaan. David asuu satamakortteleissa erikoisessa paikassa antikvariaatinpitäjä Melkiorin luona, tämän liikkeen yläkerrassa. Yleensä syrjään vetäytyvä David saa heti ensimmäisenä koulupäivänä uuden ystävän, luokkatoverinsa Larissan, joka on kotoisin Pietarista. Larissa on tiedonhaluinen, innokas ja energinen tyttö, lisäksi erittäin hyvä matematiikassa. Eräänä päivänä tapahtuu kummia: Melkior katoaa. David herää aamulla eikä miestä näy missään. David alkaa selvitellä katoamista Larissan kanssa.

 
katko1694628582.jpg

KÖKKÖ, Hanna
Kätkö
Kustannus-Mäkelä Oy
2014, 181 s.
5-6 luokille

Kuudes luokka on loppumassa, ja Manu odottaa helpottuneena kesälomaa. Koulussa on vain ymmärtämättömiä opettajia ja ärsyttäviä luokkatovereita, ja kotonakin äidin kanssa puhumattomat asiat tekevät olon raskaaksi. Onneksi kesällä Manulla on aikaa paneutua rakkaimpaan harrastukseensa geokätköilyyn. Kätköä etsiessään Manu tapaa mustatukkaisen Helmin, jonka kanssa on helppo jutella ja mukava olla. Mutta onko tytöllä jokin salaisuus? Manu ja Helmi joutuvat keskelle jännittävää salamyyntivyyhteä, joka huipentuu pelottavaan sieppaukseen.

 
kepler62-2876724211.jpg

PARVELA, Timo
Kepler62 Kirja yksi: Kutsu
WSOY
2015, 121 s.
5-6 luokille

Timo Parvelan, Bjørn Sortlandin ja Pasi Pitkäsen kuusiosainen juonivetoinen avaruusseikkailu Kepler62 on syntynyt suomalais-norjalaisessa yhteistyössä. Kun kaksi palkittua ja tunnettua kirjailijaa yhdistää ideansa nuoren ja lahjakkaan kuvittajan kanssa, päivittyvät vanhat avaruusseikkailut uudelle ja visuaalisemmalle tasolle. Vahvasti nelivärikuvitettu seikkailusarja kertoo siitä mitä tapahtuu, kun joukko lapsia kootaan eri puolilta maapalloa ja lähetetään Kolumbuksen hengessä asuttamaan kaukaista Kelper62  f-planeettaa.

 
kepler62255461150.jpg

PARVELA, Timo 
Kepler62 Kirja 2: Lähtölaskenta
WSOY
2015, 157 s.
5-6 luokille

14-vuotias Marie on rikkaan asetehtailijan tytär. Hänkin onnistuu apua saatuaan pelaamaan Kepler-pelin loppuun, ja hänet lennätetään Nevadaan, Area 51:lle. Hän saa erityiskoulutusta aseidenkäytössä ja miettii, miksi se on niin tärkeää. Hän tapaa Arin ja Jonin sekä Olivian, joukon johtajan, jonka erityisalaa on lääketiede. Marie löytää avaruusolion, Kuiskaajan, jota pidetään vankina Area 51:llä ja joka varoittaa häntä lähtemästä avaruusmatkalle. Marie ilmoittaa, ettei hän halua lähteä mukaan, mutta hänet huumataan ja lähetetään matkaan vastustuksesta huolimatta.

 
haisevakasi.jpg

HAI, Magdalena
Haiseva käsi
Karisto
2017, 229 s.
5-6 luokille

Zombeja, aaveita ja mörköjä ei ole olemassa! Eihän? No, Uhriniituntakaisen kylässä ei aina voi olla varma. Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta on yhtä aikaa karmea, kaunis ja ilkikurinen tarinakokoelma nuorille. 

 
suomen-lasten-suomi.jpg

MANNINEN, Kirsti & Da CRUZ, Carlos
Suomen lasten Suomi
Otava
2016, 223 s.
1-6 luokille

Lähde kaikkien aikojen kiertomatkalle! Mikä tekee Suomesta Suomen? Millaisia me suomalaiset olemme? Mistä kaikkialta tulemme?

Katsele tuhansien järvien maata ulkosuomalaisen nuoren silmin! Jokaisen maakunnan ominaispiirteissä ja perinteissä riittää ihmeteltävää. Tutuiksi tulevat myös vähemmistöt, kuten tataarit, romanit ja somalit. Suomalaisuuden juuria ja nykyisyyttä tarkastellaan kiinnostavasti historian merkkipaalujen, tieteen ja taiteen huippujen sekä urheilusaavutusten valossa. Populaarikulttuuriakaan ei unohdeta. Runsas tietoaines ja valloittavat kuvat kulkevat sulavasti rinta rinnan. Puhekuplien hauskoista repliikeistä saa tuntumaa suomen kielen murteisiin.

 
koiramakihistoria.jpg

KUNNAS, Mauri
Koiramäen Suomen historia
Otava
2017, 80 s.
1-6 luokille

Kunnaksen suurteos Seitsemän koiraveljeksen ja Koirien Kalevalan rinnalle. Ainutlaatuinen kuvakirja Suomen historian vaiheista 1500-luvulta 1800-luvulle. 

Mikael Agricola, Juhana Herttuan hovi Turun linnassa, nuijasota, noitavainot, Viaporin rakentaminen, isoviha ja Tapani Löfving, hatut ja myssyt. Mauri Kunnas nostaa esiin merkittäviä hetkiä ja henkilöitä, mutta myös hupaisia pieniä tarinoita ja tavallisia ihmisiä, joiden kautta piirtyy kuva Suomen historian moninaisista vaiheista. Kunnas jos kuka tuntee historian ja osaa herättää sen henkiin tavalla, josta nauttivat kaikki lukijat lapsista aikuisiin.

 
97895123636121.jpg

Bagge, Tapani
Aavehevosen arvoitus
Karisto
2018, 127 s.
3-5 luokille

Itsepintainen sumu riivaa syksyistä Helsinkiä öisin. Sumussa laukkaa aavehevonen, joka rikkoo liikkeiden näyteikkunoita Aleksanterinkadulla ja sotkee Esplanadin istutuksia. Poliisi on ymmällä. Kun hevonen iskee Stockmannin tavarataloon, jossa Heikin äiti on myyjänä, Heikki perustaa kaveriensa kanssa salaseuran Apassit. Apassit päättävät ottaa selvää aavehevosen arvoituksesta. He joutuvat elämänsä seikkailuun, josta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Samalla lukija tutustuu yli sadan vuoden takaiseen Helsinkiin ja sen värikkäisiin hahmoihin. Aavehevosen arvoitus aloittaa lasten hauskan seikkailusarjan, jossa tutkitaan salaperäisiä tapauksia noin vuonna 1910.

 
97895104305071.jpg

Ohlsson, Kristina
Lasilapset
WSOY
2018, 202 s.
5-6-luokille

Billien ja hänen äitinsä uudessa kodissa tapahtuu kummia. Tuntuu kuin talo yrittäisi pelotella heidät tiehensä. Billie perehtyy kavereidensa Simonan ja Aladdinin kanssa talon historiaan, joka osoittautuukin varsin synkäksi. Mitä enemmän he saavat selville, sen pikemmin Billie haluaa muuttaa pois, ennen kuin mitään kauheaa tapahtuu. Ja sitten eräänä yönä joku tai jokin koputtaa ikkunaan...

 
 
Sivua muokattu: 19.08.2019