Logo [Lounakirjastot]
fiilis-jokioinen11068039011.jpg
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

KIRJASARJAT JOKIOISTEN KOULUILLE

Jokioisten kirjaston kokoelmassa on muutamia kirjasarjoja koulujen käyttöön. Kirjojen kappalemäärät vaihtelevat 5 ja 26 välillä. Kirjoja voi varata luokan käyttöön ottamalla yhteyttä Jokioisten kirjastoon puh. (03) 4182 7420 tai sähköpostitse jokioisten.kirjasto@jokioinen.fi.

 
nokkosvallankumous.jpg

Enoranta, Siiri
Nokkosvallankumous

WSOY
2013, 445 s.
yläkoululaisille
6 kpl

Äitinsä kuolinvuoteella Vayu saa tietää olevansa Granitoja, joiden suonissa virtaa kivijumalien veri. Hänen tulee etsiä portti parempaan huomiseen, portti jonka avain hän itsekin on. Dharan, Marmor-suvun viimeinen, taistelee perinistien tukemaa mätää hallitusta vastaan ja lupaa Nokkosille voittoa ja vapautta. Kun Vayun ja Dharanin polut yhtyvät, puhtaana virtaavat vedet ja hyväilevä aurinko eivät enää ole pelkkiä piinaavia muistoja menneisyydestä. Mutta onko vallankumous mahdollinen rikkinäisessä maailmassa? Nokkosvallankumous on tummanpuhuva tulevaisuuteen sijoittuva kertomus kahden kivisuvun verenperinnöstä, kielletystä rakkaudesta ja orastavasta vallankumouksesta.

 
painajaisten-lintukoto.jpg

Enoranta, Siiri
Painajaisten lintukoto

WSOY
2012, 330 s.
yläkoululaisille
5 kpl

Painajaisten lintukoto on tarina pojasta, Lunnista, joka ei tarkalleen ottaen ole ihminen, ei valetta eikä totta vaan jotakin siltä väliltä, ja hänen matkastaan todellisen maailman seikkailuihin vuosien unennäön jälkeen. Lunni on tottunut siihen, että todellisuus taipuu hänen tahtoonsa unen kautta, mutta karatessaan kiellettyyn tosimaailmaan hän huomaa voimiensa rajojen tulevan vastaan. Kaarniolasta kantautuu hirveitä huhuja, ja auttaakseen kaupungin asukkaita Lunnin on korjattava se, minkä hän lähdöllään aloitti. Hänen on löydettävä linnuista valtavia ratsuja kasvattava Palila, ja tuotava tälle Tui, vangittu konetyttö, joka kylmyydestään huolimatta on kauniimpi kuin pilvetön yötaivas. Ennen pitkää Lunnin on palattava kotiin.

 
kolmannen-luolan-salaisuus.jpg

Enquist, Per Olov 
Kolmannen luolan salaisuus

Tammi
2011, 197 s.
3-5-luokille
26 kpl

9-vuotias Marcus ja hänen serkuksensa ovat vieraisilla isoisänsä luona. Kun tarkkavainuinen Pelle-koira johdattaa lapset metsässä arvoituksellisen teltan luo, alkavat oudot tapahtumat seurata toistaan. Jotakin vaarallista on tekeillä kolmen luolan vuorella. Mitä on kätketty salaperäiseen kolmanteen luolaan? Entä keitä ovat luurankoa muistuttava outo mies ja hänen pelottavat apurinsa? Kolmannen luolan salaisuuden maagisessa maailmassa apua voi onneksi saada myös karhuilta ja susilta, ja tietenkin koirilta.

 
muncle-trogg.jpg

Foxley, Janet 
Muncle Trogg – maailman pienin jättiläinen

Gummerus
2012, 206 s.
3-6-luokille
24 kpl

Muncle Trogg on jättiläinen. Paitsi että hän on vielä kymmenvuotiaanakin niin pieni, että pikkuveli Gritt huvittelee usein roikottamalla Munclea nilkoista pää alaspäin. Tällaista on pienen jättiläisen elämä muutenkin: koulumatkoilla on hyvin luultavaa joutua jonkun luokkatoverin viskottavaksi, eivätkä opettajatkaan suhtaudu järin vakavasti polvenkorkuiseen päättöluokkalaiseen. Munclella on kuitenkin aivan toisenlaisia kykyjä, joita useimmilta jäteiltä puuttuu. Olisiko nokkeluudesta ja taidosta asettua toisen asemaan sittenkin joskus enemmän hyötyä kuin voimasta ja väkivallasta - silloinkin, kun puolustetaan koko jättiläiskansan kotikraatteria Pikkuruisten tulikeppejä vastaan?

 
haiseva-kasi.jpg

Hai, Magdalena
Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta

Karisto
2016, 229 s.
yläkoululaisille
24 kpl

Zombeja, aaveita  ja mörköjä ei ole olemassa! ...Eihän? No, Uhriniituntakaisen kylässä ei  aina voi olla varma... Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita  Uhriniituntakaisesta on yhtä aikaa karmea, kaunis ja ilkikurinen  tarinakokoelma nuorille.Kemianopettajan käsi haisee päivä päivältä  pahemmalta. Pikajunaan 214 nousee mummolaan matkustavien Irinan ja  Toivon lisäksi laiha nainen, jolla on hyönteismäiset silmälasit. Tivolin  onnenonginnasta voitettu nukke ei taida olla ihan tavallinen... 

Kirjan  tarinat säikyttävät, hihityttävät ja käsittelevät pinnan alla monia  nuoria ahdistavia asioita, kuten koulukiusaamista, vanhempien eroa ja  yksinäisyyttä.

 
tatu-ja-patu.jpg

Havukainen, Aino 
Tatu ja Patu etsivinä : tapaus Puolittaja

Otava
2016, 31 s.
1–3-luokille
22 kpl

Tatun ja Patun outolalaiset älynnystyrät joutuvat tositoimiin, kun salaperäinen Puolittaja iskee. Monta kommellusta sattuu, ennen kuin kaikille selviää ällistyttävä totuus: kuka, missä ja miksi? Kun salaperäinen Puolittaja alkaa piinata Kuurnan perhettä, Tatusta ja Patusta tulee etsivä Tatu ja etsivä Patu. Pojat perustavat toimistonsa Kuurnien pihan leikkimökkiin ja soluttautuvat perheen tyttären Aadan syntymäpäiville valepuvuissa jahtaamaan ovelaa Puolittajaa. Kuka on Puolittaja? Missä hän piileksii? Ja miksi hän puolittaa? Käynnistyy tapahtumasarja, jota Tatu ja Patu eivät hevin unohda. 
louhen-liitto.jpg

Heikkilä, Mervi 
Louhen liitto

Haamu
2015, 151 s.
6–9-luokille
22 kpl

"Ei me tehty liittoa paholaisen kanssa niin kuin väitettiin. Me tehtiin se itsensä Louhen kanssa." Roona ei ole kuin muut ysiluokkalaiset tytöt. Roonalla on salaisuuksia. Sellaisia, että kaikki ihmiset on syytä pitää etäällä, myös sumusilmäinen Aleksi. Yllättäen myös Roonan äidillä on omat salaisuutensa. Niiden paljastuttua Roona joutuu seikkailuun, joka vie hänet pimeän porteille. Seikkailuun, josta kaikki eivät selviä hengissä. Mervi Heikkilän Louhen liitto kulkee petojen polkuja synkän metsän reunaan ja puuttoman suon läpi suoraan lähteen silmään, ikiaikaisten arvoitusten äärelle. Kirja on kirjoitettu nuorille ja aikuisille.

Kustantajan kotisivulla on kirjaan liittyvä tehtäväpaketti.

 
sirkusjuna.jpg

Itkonen, Jukka 
Sirkusjuna saapuu

Lasten keskus
2015, 92 s.
1–4-luokille
26 kpl

"Nurkanpyhtään huomattavimpia rakennuksia ovat kaupungintalo, kirkko, rautatieasema, Nikkisen sulkapallotehdas ja jäähalli, jossa pelataan jääkiekkoa, pidetään häitä ja pilkkikilpailuja, järjestetään myyjäisiä ja koiranäyttelyitä. Kaupungissa tosin on vain kolme koiraa, mutta niitä näytellään kernaasti kaikille halukkaille." Nurkanpyhtään unelias pikkukaupunki on tylsääkin tylsempi paikka. Eräänä kesäpäivänä Rahtusen perhe viettää ihan tavallista (siis tylsääkin tylsempää) aamua puuroa syöden ja lehteä lukien. Näyttäisi tulevan taas yksi ihan tavallisen tylsä päivä, ajattelee Lilli Rahtunen. Vaan kiitos isä Rahtusen raidallisen pyjaman, sirkustirehtöörin ja yhden hikoilevan pingviinin, kesästä kehkeytyykin ihan jotain muuta.

 
teemestarin-kirja634523770.jpg

Itäranta, Emmi
Teemestarin kirja

Teos
2012, 265 s.
yläkoululaisille
22 kpl

Maailmasta on loppumassa vesi. Suunnattoman katastrofin - ehkä ilmastonmuutoksen, ehkä jonkin muun - läpikäynyt ihmiskunta sinnittelee veden vähyyden ja sen säännöstelyä hallitsevan diktatuurin vallan alla. Vain kaatopaikoille hautautunut teknologia ja teemestarien sukupolvien ajan pitämät päiväkirjat muistuttavat entisistä ajoista. Noria on teemestarien sukua, ja pian on hänen vuoronsa ottaa vastaan täysivaltaisen teemestarin arvo - ja hänen edeltäjiensä tarkkaan varjelema salaisuus. Aikana, jona veden kätkeminen on rikoksista pahin, sotilasvallan katseet kiinnittyvät väistämättä teemestarin taloon.

 
ensiluokkaiset-jalkien-etsijat.jpg

Kallioniemi, Tuula
Ensiluokkaiset jälkien etsijät

Otava
2014, 38 s.
1-3-luokille
26 kpl

Pikkiksen ja Tötterön opastuksella lapset pääsevät tutkimaan erilaisia jälkiä luonnossa. Onko valtavan iso jälki lumessa suden, karhun, norsun vai lumimiehen? Lue itse -kirja juuri lukemaan oppineille. Pitkät sanat tavutettu.

 
hirmuinen-vedenpaisumus.jpg

Kanto, Anneli
Hirmuinen vedenpaisumus ja muita myyttisiä tarinoita

Karisto
2007, 152 s.
5-9 luokille
26 kpl

"Emmää kyä yksin rupee", nurisee Aatami Jumalalle, ja niinpä Jumala tekee Aatamille kaverin, josta tuleekin paljon parempi kuin koekappaleesta. Tampereen murteella kirjoitettu luomiskertomus on vain yksi Anneli Kannon tarinakokoelman verrattomista jutuista. Paitsi Raamatusta kirjassa on kertomuksia antiikin Kreikasta, Kalevalasta ja pohjoisten kansojen kansantarustoista. Kirjoittaja on oikonut reippaasti monipolvisia myyttejä säilyttäen kuitenkin niiden kiehtovankarmeat juonenkäänteet ja värittäen niitä nerokkailla kommenteilla ja rehevällä huumorilla. Tuloksena on kokoelma vauhdikkaita ja hurjia tarinoita parhaaseen seikkailukertomustyyliin. Ja parhaiden seikkailukertomusten tapaan tarinoihin on myös punottu mukaan ihmiskunnan vanhaa viisautta - lupaus oikeudenmukaisuudesta ja toivosta.

 
hiirenkuonoleipia.jpg

King, Daren
Hiirenkuonoleipiä

Karisto
2011, 117 s.
2-4-luokille
26 kpl

Järkyttävää! Koko kaupungin hiiriä vavisuttanut huhu on totta: paikallisessa hienostoravintolassa syödään hiirenkuonoleipiä! Rohkea kolmikko – Pauli Hiiri, enkelikuusenkoriste Sandra sekä pieni mutta pelottava Peltinen – aikoo tehdä lopun moisesta barbaarisesta mässäilystä. Apuun värvätään joukko lihaksikkaita ja tatuoituja kovishiiriä – ammattimainen iskuryhmä, joka toteuttaa huippusalaisen hyökkäyksen pahamaineiseen voileipätehtaaseen…

 
paha-puuska.jpg

Kuronen, Kirsti 
Paha puuska

Karisto
2015, 75 s.
yläkoululaisille
11 kpl

Neljätoistavuotiaan Hillan vuotta nuorempi pikkuveli Lauri tekee itsemurhan menemällä junan alle. Hilla kelaa tapahtumat läpi suurella tunteella: poliisien ilmoitus, vanhempien reaktio, kavereiden kohtaaminen, hautajaiset... Äiti purkaa suruaan kotitöihin, isä asuu toimistollaan kunnes muuttaa pois kotoa kokonaan. Hilla istuu Laurin lempikivellä ja käy armotonta keskustelua veljensä kanssa, yrittää löytää tapahtuneelle syyn. Kirsti Kurosen teos askarruttaa, itkettää ja lohduttaa. Rohkeasti säkeisiin jaettu muoto palvelee monentasoisia lukijoita ja jättää rivien väliin paljon löydettävää. Itsemurhaan liittyvät ahdistavat tunteet kohdataan pelottomasti silmästä silmään, mutta tarinan pohjavire on toiveikas ja lämmin.

 
katko.jpg

Kökkö, Hanna
Kätkö

Mäkelä
2013, 181 s.
6-9-luokille
26 kpl

Kuudes luokka on loppumassa, ja Manu odottaa helpottuneena kesälomaa. Koulussa on vain ymmärtämättömiä opettajia ja ärsyttäviä luokkatovereita, ja kotonakin äidin kanssa puhumattomat asiat tekevät olon raskaaksi. Onneksi kesällä Manulla on aikaa paneutua rakkaimpaan harrastukseensa geokätköilyyn. Kätköä etsiessään Manu tapaa mustatukkaisen Helmin, jonka kanssa on helppo jutella ja mukava olla. Mutta onko tytöllä jokin salaisuus? Manu ja Helmi joutuvat keskelle jännittävää salamyyntivyyhteä, joka huipentuu pelottavaan sieppaukseen.

 
latkalauri.jpg

Lipasti, Roope
Lätkä-Lauri ja ihmeräpylä

WSOY
2017, 60 s.
1-4-luokille
28 kpl

"- Ja hän  torjuuuuuuuuuuu!" Viittä vaille NHL-tähti Lauri aloittelee peliuraansa  vauhdikkaassa uudessa Lukupalat-sarjassa. Lukupalat on helppolukuinen  sarja lukemaan opetteleville. Laurin elämä on yhtä jääkiekkopeliä. Hän torjuu ja laukoo kotona niin että perintövaasit ovat vaarassa. Maalivahdin polvisuojatkin leikataan äidin riemuksi vierashuoneen patjoista. Sitten Lauri pääsee pelaamaan ihan oikeaan  jääkiekkojoukkueeseen ja kaukaloon. Hanskat uhkaavat lentää tiskiin jo ensimmäisten harjoitusten jälkeen, kun kiekot lipuvat yksi toisensa jälkeen hänen ohitseen maaliin. Avuksi löytyy kuitenkin enon pesäpalloräpylä, jossa on kuulemma taikaa.

 
kolmen-ajan-maa.jpg

Lukkarila, Päivi
Kolmen ajan maa

Karisto
2011 , 137 s.
4-6-luokille
25 kpl

Kymmenvuotias Miima ja viisivuotias Miko ovat sisaruksia ja parhaita ystäviä. Vaikka Miko ei puhu ääneen, Miiman kanssa hän osaa viestiä ajatuksin. Silti Miima haaveilee myös uudesta ystävästä, sellaisesta joka olisi hänen ikäisensä ja mielellään tyttö. Juuri kun sellainen löytyy - naapurissa asuva viulua soittava Molli - alkaa tapahtua kummia. Molli muuttuu yhtäkkiä tylyksi ja välinpitämättömäksi ilman syytä. Mikon mukaan selitys löytyy heidän kotikerrostalonsa kellarista, mistä lapset joskus yöllä kuulevat konemaista, jyskyttävää ääntä. Kellarista avautuva toinen maailma imaisee syövereihinsä lapsia yksi kerrallaan, ja lopulta myös Miiman on rohkaistava mielensä.

 
koirien-karuselli.jpg

Marttinen, Tittamari 
Koirien karuselli

Kirjapaja
2012, 59 s.
1-2-luokille
24 kpl

Ystävykset Leo, Sanni ja Veeti pitävät eläimistä yli kaiken. Sanni ryhtyy ulkoiluttamaan setänsä vilkkaita koiria, ja Leo saa uuden hoitokoiran, Santun. Veeti puolestaan auttaa Pähkinän hoidossa. Santtu ei osoittaudu kaikkein helpoimmaksi hoidokiksi, ja kun kaikki neljä koiraa pääsevät yhdessä vauhtiin, on ainekset koirakaruselliin kasassa.

 
morkokirja.jpg

Mäki, Harri István 
Mörkökirja

Haamu
2015, 99 s.
1–7-luokille
26 kpl

Jos kotimöröt alkavat olla vaivaksi asti, kannattaa ottaa yhteyttä Mörönkarkottajiin. Mutta Mörönkarkottajien kanssa vasta pitääkin olla varuillaan, sillä ne jos ketkä ovat pahimman sortin mörköjä ja niistä vaikea onkin päästä eroon. Mörköjä on monenlaisia, hankalia ja helppoja. Helpot ovat hiljaisia ja ujoja mörköjä, jotka vain etsivät ymmärtäväistä ympäristöä. Ne haluavat pitää mörköteatteria piironginlaatikossa tai olla kotiasuntonsa ihmisten lemmikkeinä. Mutta ne vaikeammat. No. Niiden kanssa onkin hankalampaa. Joskus ne jököttyvät ajan mittaan sellaisiksi, että niitä ei edes näe. Mörkökirjan kulkijoissa on monenlaisia mörököllejä ja kummajaisia. Ne kaikki etsivät omaa paikkaansa maailmassa. Räyhäten tai huokaillen. Kuvituksena mustavalkoisia viivapiirroksia.

Kustantajan kotisivulla on kirjaan liittyvä tehtäväpaketti.

 
siiri.jpg

Nopola, Tiina
Siiri ja kadonnut tähti

Tammi
2014, 36 s.
12 kpl

Tiina Nopolan ja kuvittaja Mervi Lindmanin kuvakirjassa tutkaillaan tähtitaivasta. Siirin isä on korviaan myöten uppoutunut uuteen harrastukseensa: hän tutkailee taivasta kaukoputkella. Isä kertoo myös Siirille tähdistä ja planeetoista, ja mainitsee, että kaikkein kirkkaimpana tuikkii Sirius-niminen tähti. Sehän on melkein kuin minä! tyttö hämmästyy. - Minulla on oma tähti, Siiri leuhkii parhaille ystävilleen, pikku-Otolle, keski-Otolle ja iso-Otolle. Otot eivät kuitenkaan usko Siiriä, joka joutuu todistamaan väitteensä todeksi. Mutta mitä tapahtuu, kun taivas menee pilveen eikä Sirius-tähti näyttäydykään? Ja miksi Siiri kutsuu tähteä tuhmaksi?

 
selityspakki.jpg

Onkeli, Kreetta
Selityspakki

Otava
2013, 142 s.
24 kpl

Kuinka yksikään koululainen on voinut selvitä ilman Selityspakkia! Sympaattinen, nasevasti kuvitettu tarinoiden ja selitysten kokoelma tarjoaa alakoululaiselle viritysapua omaan ajatteluun ja antaa lempeitä, viisaita vastauksia lapsen pieniin ja suuriin kysymyksiin. Toimii myös vanhempien työkaluna! Kreetta Onkeli luotaa kouluikäisten tuntoja aivan uudenlaisella tavalla, ja Selityspakki toimii keskustelun avaajana vaikeissakin tilanteissa. "Minikoviksen lähellä tuntuu, että itse on ihan pieni. Tuntuu, ettei itse osaa mitään. Ettei opi mitään. Minikoviksen lähellä tuntuu, että on itse tyhmä, että oma perhe on tyhmä, omat tavarat ovat tyhmiä, ja että kaikki on tyhmää. Teet sinä mitä tahansa, on sinulla mitä tahansa, minikovis keksii aina jotain sellaista, mitä sinulla ei voi olla. Minikovikselle on tehtävä jotain. Olet ehkä kertonut minikoviksesta kotona?"

 
maukan-ja-vaykan-naamakirja.jpg

Parvela, Timo
Maukan ja Väykän naamakirja

Tammi
2014, 78 s.
1-4-luokille
26 kpl

Miten kävi, kun nuori paronitar Kana von Got ihastui kettuun? Mitä seurasi siitä, kun Aasi Oinkvist kyllästyi omaan ääneensä? Putosiko Lehmä Muukkosen moukari aivan väärän paikkaan? Miten Maukka ja Väykkä päätyivät asumaan mäen laelle taivaansiniseen taloon? Maukan ja Väykän naamakirja sisältää hassuja, liikuttavia, jännittäviä ja outojakin tarinoita pienen kylän asukkaista. Kuulemme myös hurjaakin hurjemman tarinan siitä, miten Maukan ja Väykän epätodennäköinen ystävyys syntyi. Pakollista luettavaa kaikille Maukan ja Väykän vanhoille ja uusille ystäville.

 
maalivahti.jpg

Peet, Mal
Maalivahti

Nemo
2012, 219 s.
6-9-luokille
24 kpl

Kissamaisista reflekseistään tunnettu El Gato on juuri voittanut jalkapallon maailmanmestaruuden, ja edessä on taas yksi haastattelu. Rutiinihaastattelu venyy myöhään yöhön, kun El Gato paljastaa uskomattoman elämäntarinansa. Yön aikana selviää, kuinka tavallisesta metsätyömiehen pojasta tuli maailman paras maalivahti. Lapsena pojalle ei löytynyt paikkaa kylän pallopeleistä, joten hän alkoi kuluttaa aikaansa tutkien läheistä sademetsää. Sattumalta hän löysi metsästä hylätyn kentän, jossa hän sai apua salaperäiseltä hahmolta. Toimittaja ei tiedä, mitä uskoa, mutta hän toivoo, että jokainen sana tallentuu nauhalle.

 
taivazalan-joutsen.jpg

Peltoniemi, Sari
Taivazalan joutsen

Tammi
2016, 236 s.
4–6-luokille
26 kpl

Kuka Kielisen asukkaista on avaimenkantaja? Jännittävän Avaimenkantaja-triogian ensimmäinen osa.

Mirandan, Veeran ja Olavin kesä huipentuu hurjaan seikkailuun, joka  muuttaa heidän elämänsä ja käsityksensä niin Kielisestä kuin sen  asukkaistakin: Kielisestä on ikiaikaisia yhteyksiä muihin maailmoihin ja  kylässä asuu avaimenkantaja, joka voi liikkua maailmojen välillä.

Eräänä elokuun päivänä Kielisen kylän taivaalle ilmestyi merkillinen  lintuparvi. Tavallisten lintujen lisäksi siinä oli papukaijoja ja  undulaatteja ja jopa merikotka. Parvi kuljetti mukanaan koria, jossa  matkusti Opri koiriensa Fanelin ja Fonarin sekä taivaskissa Natalian  kanssa. Opri oli tullut Taivazalasta Kieliseen etsimään poikaansa.

Miranda alkaa ystäviensä Veeran ja Olavin kanssa selvittää, mikä  Taivazala oikein on ja kuka on ryöstänyt Oprin pojan. Miksi hänet on  ryöstetty Kieliseen? Ja mistä johtuu, että rehtori muuttuu yhä  vihaisemmaksi ja sulkeutuu usein koulun tornikamariin? Mikä sairastuttaa  Kielisen lapset?

Sari Peltoniemen kirjoittama ja Laura Haapamäen kuvittama Taivazalan  joutsen on kiehtovan Avaimenkantaja-trilogian ensimmäinen osa. Seuraavat  osat: Allmaan vaskitsaja Vattenporin simpukka ilmestyvät 2017.

 
kotitekoisen-poikabandin-alkeet.jpg

Veistinen, Harri
Kotitekoisen poikabändin alkeet

S&S
2016, 203 s.
yläkoululaisille
24 kpl

15-vuotias Rene Kolppanen on selvinnyt yläkoulusta noudattamalla  isoveljensä sääntöjä: ”A) Älä tee itsestäsi numeroa. B) Ole huomaamaton.  C) Ole keskiverto. D) Älä rakastu koulun kauneimpiin tyttöihin.” Pian  Rene voi jättää taakseen koulun, kylän ja ihmiset. Kuka nyt haluaisi  jäädä Kiukaisille? Siellä ei tapahdu mitään, eikä tule koskaan  tapahtumaankaan. Kukaan kuuluisa ei ole koskaan tullut Kiukaisilta.

Mutta juuri kun maali häämöttää, Rene alkaa epäillä. Onko vaatimattomuus  ja näkymättömyys sittenkään minkään väärti? Kolme kuukautta ennen  koulun loppua Rene saa hullun idean. Jos kerran tähdet eivät tule heidän  luokseen, heidän pitää mennä niiden luokse. Tai tarkemmin ottaen heidän  pitää itse ryhtyä sellaisiksi. Poikabändiksi.

Koulun kaunein tyttökin alkaa pitää paikallista poikabändiä, jos nyt ei  maailman siisteimpänä, niin ainakin hyvänä vitsinä. Mutta mikä alkaa  heittona (coverbiisit, taustanauhat, hauska koreografia ja rutkasti  itseironiaa), muuttuu pian oikeaksi yritykseksi. Rene saa huomata että  joskus elämässä kannattaa uskaltaa. Vai kannattaako?

Kotitekoisen poikabändin alkeet on hurmaava kasvutarina, johon on  salavihkaa lisätty mausteeksi nerokkaita juonenkäänteitä, pettämätöntä  sarkasmia ja aitoa nuoruudenvimmaa.

 
karikko.jpg

Vuorela, Seita
Karikko

WSOY
2012, 357 s.
yläkoululaisille
5 kpl

Kaksi 14-vuotiasta poikaa, graffitien peittämä varastorakennus, uhkarohkeat leikit ja kymmenien metrien pudotus varmaan kuolemaan. Seita Vuorela punoo kasaan tarinan nuoruudesta, elämän rajallisuudesta ja kaiken tukahduttavasta surusta. Tragedian keskelle joutunut Mitja etsii äitinsä ja veljensä kanssa uusia maamerkkejä kaukaa kotoa. Päämäärättömästi vaeltava kolmikko luulee päätyneensä Lands End -leirintäalueelle sattumalta. Mutta kun Mitja törmää rannalla villien rantapoikien yhteisöön ja kiehtovimpaan tapaamaansa tyttöön, hänen roolinsa seikkailussa tuntuu valmiiksi käsikirjoitetulta. Mysteeri avautuu mestarillisesti kerros kerrokselta.

 
 
Sivua muokattu: 11.01.2018