Logo [Lounakirjastot]
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

Ohje aineistohakuun WebOrigolla
(= Verkkokirjasto)

Kirjaston tietojärjestelmä on Oy Axiell Ab:n Origo-kirjastojärjestelmä. Asiakkaiden käytössä niin kirjastossa kuin kotona on saman ohjelmiston nettiversio eli WebOrigo, jolla voi mm. selata Louna-kirjastojen aineistokokoelmaa. Ks. myös Verkkokirjasto.

TIEDONHAUN ALOITUS

Valitse hakutapa : sanahaku tai tarkennettu haku päänäytön vasemmasta reunasta klikkaamalla hiirellä ao. sanaa.

Hakuehdot: sanahaku

Jos haluat tietää kaikki teokset, joiden nimessä tai luettelointitietojen jossain muussa kohdassa esiintyy tietty sana, kirjoita sana tai sen alkua hakusana(t) -kenttään. Käynnistä haku klikkaamalla hiirellä Hae-painiketta.

Voit valita Kirjasto-kentän valikosta haluamasi Louna-kirjaston tai kohdistaa haun kaikkien Louna-kirjastojen aineistoon.

Jos haluat, voit rajata haun koskemaan kaikkea aineistoa tai vain esim. tieto- tai kaunokirjallisuutta. Käytä Valitse-nappeja.

Haun tulosta voit esilajitella, jos ruksaat Jaottele aineistoittain.

Hakuehdot: tarkennettu haku

1. Jos haluat tietää, löytyykö tietyn niminen teos (kirja, video, kasetti jne.) Louna-kirjastoista, voit hakea teoksen nimellä tai sen alulla. Käytä Teos-kenttää.

2. Jos haluat tietää, mitä tietyn tekijän (kirjailija, säveltäjä, yhtye, ohjaaja jne.) teoksia Louna-kirjastoista löytyy, käytä Tekijä-kenttää.

3. Jos haluat tietää, minkä nimisiä teoksia löytyy tietystä aiheesta, esim. päiväkodeista, kirjoita haluamasi sana Asiasana/Aihe -kenttään. Käytössä oleva Asiasanaluettelo on päätepöydän hyllyllä.

4. Jos haluat tietää, minkä nimisiä teoksia tiettyyn luokkaan on hankittu, voit käyttää Luokka-kentän vetovalikossa olevia vaihtoehtoja haussasi.

5. Hakuasi voit tarvittaessa rajata julkaisuvuodella (esim. 1994- tuo tulokseksi 1994 ja sen jälkeen ilmestyneet teokset), kielellä (valitaan kentän vetovalikosta) tai materiaalilla (valitaan kentän vetovalikosta).

6. Voit rajata hakusi koskemaan vain tietyn Louna-kirjaston aineistoa tai hakea kaikesta aineistosta.

Kun olet täyttänyt haluamasi kentät, käynnistä haku klikkaamalla hiirellä Hae-painiketta.

TILANNE JA SAATAVUUS

Odota hetki. Kun haku on valmis, ilmestyy ruudulle antamasi hakuehtojen mukainen lista teoksien nimiä tai aineistoja jaoteltuina kirjoihin jne. Nyt voit tarkastella teosten saatavuutta. Jos luettelossa on useita nimekkeitä,voit klikata hiirellä nimekettä, josta olet kiinnostunut ja saatavuustilanne aukeaa ruudulle.

Saatavuustilanne-ruudulta löydät seuraavat tiedot:

  • teoksen tiedot
  • missä Louna-kirjastossa ja millä osastolla teos on
  • onko teos paikalla vai lainassa
  • jos se on lainassa, koska se palautuu = eräpäivä
  • mistä luokasta teos löytyy sekä minkä mukaan aakkostettuna

Jos teoksen kaikki niteet on lainassa, voit myös tehdä varauksen, jos sinulla on lainaajatunnukseesi liittyvä kirjastosta saatu salasana.

Kirjastojen henkilökunta opastaa tarvittaessa Web-Origon käytössä.

MITEN LÖYDÄT AINEISTON HYLLYSTÄ?

Jotta osaisit etsiä haluamaasi teosta myös hyllystä, paina mieleesi tai kirjoita lapulle teoksesta seuraavat kolme asiaa:

1. Kirjasto ja osasto

Kirjastoaineisto on järjestetty kirjastoittain ja osastoittain: älä hae esim. Jokioisten kirjaston teosta Forssan kirjaston hyllystä, musiikkiosaston äänitettä lastenosaston hyllystä. Jos näet ruudulla sanan varasto, mene kirjaston neuvontapisteeseen. Virkailija hakee teoksen suljetulta varasto-osastolta.

2. Luokka

Kirjastoaineisto on järjestetty hyllyihin teoksen aiheen mukaisiin luokkiin esim. uskonto, sosiaalipolitiikka, maalaustaide, urheilu. Haluamasi teoksen luokka voisi olla esim. 61.4. Kaksi ensimmäistä numeroa ennen pistettä ilmoittavat, mihin laajempaan aihekokonaisuuteen teos kuuluu. Esimerkkitapauksessa se on atk-tietotekniikka. Pisteen jälkeen oleva numero tai numerot kertovat yksityiskohtaisemmin, mihin atk:n ja tietotekniikan erityisalaan teos kuuluu. Esimerkkitapauksessa teos käsittelisi tietokoneita tai käyttöjärjestelmiä. Saatavuusnäytön Luokka-kentästä löydät luokannumeron, laita se muistiin. Vastaavia luokkamerkintöjä löydät hyllyjen päädyistä ja reunoista sekä teoksen selästä.

3. Signum määrittelee aakkostuspaikan

Se sana, jonka mukaan teos aakkostetaan tiettyyn luokkaan, on useimmiten tekijän sukunimi, joskus myös teoksen nimen ensimmäinen sana. Aakkostus tapahtuu tämän ns. pääsanan mukaan. Pääsanan kolme ensimmäistä merkkiä löydät luokannumeron perästä isoin kirjaimin merkittynä. Tätä merkkijonoa kutsutaan kirjastoslangissa signumiksi.

Ja sitten... hyllyjen välissä on turha harhailla - kysy neuvoa kirjastojen henkilökunnalta, ellet löydä etsimääsi. 

 
Sivua muokattu: 16.11.2015