Logo [Lounakirjastot]
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 
 

Kirjasto vinkkaa

Lempi

Nimi: Lempi
Tekijä: Minna Rytisalo
Julkaisuvuosi: 2016
Kategoria: Aikuisten kirjat

 

Lempi, nuori nainen, pääsee Minna Rytisalon romaanissa ristivalotukseen. Kolme läheistä ihmistä kertoo Lempistä omasta näkökulmastaan, ja jokainen kulma on täysin erilainen. Tuoreen aviomiehen katse on kapea ja ruusunpunainen, aputyttö katsoo Lempiä kipeän mustasukkaisesti ja kaksossisko kuin omaa puolikastaan, liiankin läheltä. Kiehtova ristivalotus, jossa lukijaa jää askarruttamaan, mitä Lempi olisi itse kertonut itsestään. Sillä Lempi jää monelta osin arvoitukseksi, niin päähenkilö kuin onkin.

Romaani sijoittuu Lappiin ja sota-aikaan. Yksi kiinnostava teema on saksalaisten sotilaiden läsnäolo. Suhteita syntyy ja nuoria naisia varoitellaan, Siskokin saa tuntea maailmanpolitiikan omissa nahoissaan. Siskon kertoma kasvaakin romaanissa omaksi tarinakseen, ja Lempi ulottuu hänen kauttaan nykyaikaan saakka. Lopussa lukija kokee vielä yllätyksen.

Rytisalo kirjoittaa tarkasti havainnoiden ja rönsyilemättä: Olit reipas ja nopea, sen tiesin, mutta samaan aikaan sähkövaloon tottunut, koulussa vuosia istunut valkolakki. Kieli on loppuun saakka harkittua, myös nimet Lempi ja Sisko on selvästikin tarkkaan valittu, onhan Lempi suuren rakkauden kohde ja Sisko määrittyy hänen kauttaan.

Lempi on kiehtova ja lukijaa riittävästi haastava romaani, joka saa pohtimaan, voiko toista ihmistä koskaan kunnolla tuntea.

Soili,
Tammelan kirjasto


 
Sivua muokattu: 14.12.2017