Logo [Lounakirjastot]
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 
 

Kirjasto vinkkaa

Sydän Karjalassa - arjen ja perheen historiaa

Nimi: Sydän Karjalassa - arjen ja perheen historiaa
Tekijä: Sirkka-Liisa Ranta (toim.)
Julkaisuvuosi: 2017
Kategoria: Aikuisten kirjat

 

Juureni ovat osittain karjalaiset ja olenkin tottunut kuulemaan oman suvun historiasta ja tavoista pienestä pitäen. Nuorempana vähän kyllästyttikin samat toistuvat tarinat. Nyt vanhemmalla iällä osaan arvostaa sitä kaikkea muistitietoa, jota iäkkäämmät sukulaiset ja tuttavat ovat jakaneet. Hyvän käsityksen karjalaisesta kulttuurista saa Sirkka-Liisa Rannan toimittamasta Sydän karjalassa -kirjasta, jossa käsitellään ihmiselon eri vaiheita ja elämänkulkua Karjalassa 1800-luvun puolesta välistä aina toisen maailmansodan jälkeiseen siirtolaisaikaan.  Arjen ja juhlan kuvaaminen on mielenkiintoista luettavaa ja raottaa ikkunaa esivanhempien elämään. Kirjasta voi lukea tavallisista arkipäivän asioista kuten pyykinpesusta, ruuanlaitoista ja kotieläimistä. Mainitut ihannepuolison ominaisuudet huvittavat ja avioitumiseen liittyviä perinteitä tunnistaa edelleen olevan käytössä. Lopussa kerrotaan evakkomatkasta ja siitä miten sota-ajasta selvittiin.

Kirjassa on paljon kuvia eikä teksti uuvuta lukijaa liiallisilla yksityiskohdilla. Erityisesti mieleeni painui kuvaus kulttuurien moninaisuudesta Karjalan kannaksella:

Karjalaisperheen lapsi kasvoi ympäristöön, jossa vieraan ja erilaisen kohtaaminen oli väistämätöntä ja jatkuvaa. Viipuriin olivat aikaisempina vuosisatoina kehittyneet muun muassa venäjän-, ruotsin,- ja saksankieliset asukasryhmänsä, ja Kannaksella toiminnasta venäläisten huvilanomistajien kanssa oli tullut osa arkea ja toimeentuloa. Vuosisadan alussa Kannaksella liikkui ihmisiä, jotka olivat paenneet Venäjän levottomuuksia ja lopulta vallankumousta 1917. Kaikkialla liikkui kerjäläisiä.

Suosittelen tätä kirjaa nuoremmille juuristaan kiinnostuneille ja kiireisille keski-ikäisille, jotka kaipaavat lisää tietoa karjalaisuudesta.

Kaisu,
Jokioisten kirjasto

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 
Sivua muokattu: 09.02.2018