Logo [Lounakirjastot]
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 
 

Kirjasto vinkkaa

Pohjoinen teoria kaikesta : parempaa elämää etsimässä

Nimi: Pohjoinen teoria kaikesta : parempaa elämää etsimässä
Tekijä: Partanen, Anu
Julkaisuvuosi: 2017
Kategoria: Aikuisten kirjat

 

Toimittaja Anu Partanen kirjoitti kirjansa The Nordic Theory of Everything: in Search of a Better Life alun perin Yhdysvaltain markkinoille. Pohjoismaalaisena Partanen on törmännyt moniin asioihin, jotka ovat toisin täällä kuin siellä. Kirja näyttääkin syntyneen ilmeisestä tarpeesta kertoa amerikkalaisille, millä tavoin pohjoismainen tapa järjestää yhteiskuntaa on parempi kuin amerikkalainen. Yhdysvalloissa pohjoismainen järjestelmä käsitetään usein sosialismiksi, mutta Partanen haluaa osoittaa, että näin ei ole.

Amerikkalaisten ehkä tärkein asia on yksilönvapaus. Mutta mihin se johtaa? Kun perhe miettii lapsen saantia, on tulevan äidin valittava sopiva lääkäri, jonka etsimiseen meneekin aikaa, puhumattakaan kustannuksista, joita koituu mm. varsin monista käynneistä ja kokeista, jotka lääkäri määrää. Mitä tekee suomalainen? Kävelee lähimpään neuvolaan, kun huomaa olevansa raskaana ja saa sieltä asiantuntevaa apua, ilmaiseksi. Jo ennen lapsen syntymää amerikkalaisen pitää myös vertailla päiväkodit, sitten koulut jne. Ja rinnalla pitää koko ajan säästää rahaa lapsen tulevia opintoja varten, sillä koulutus ei ole halpaa.

Kirjassa on omat tarinansa mm. vakuutuksista (ja suurta valtaa käyttävistä vakuutusyhtiöistä) terveydenhuollosta, sosiaaliturvasta, työelämästä ja lomista, koulutuksesta, verotuksesta jne.

Partasen kirja todistaa, että juuri pohjoismainen malli antaa ihmisille vapautta, itsenäisyyttä ja tasa-arvoa, vaikka nämä ovat periamerikkalaisia arvoja.

Kirja on kirjoitettu ennen Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi. Valinta näyttää vain kasvattavan eroa pohjoismaisen ja amerikkalaisen yhteiskunnan välillä (mm. Obamacare todennäköinen romuttuminen).

Kirjaa voisikin suositella vaikkapa sille, joka harmittelee verojen osuutta tilinauhassaan, sillä veroille tulee kyllä vastinetta. Lukijana koen olevani onnekas asuessani Suomessa!

Soili,
Tammelan kirjasto

 
Sivua muokattu: 14.12.2017