Logo [Lounakirjastot]
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 
 

Kirjasto vinkkaa

Et kävele yksin

Nimi: Et kävele yksin
Tekijä: Niemi, Juuli
Julkaisuvuosi: 2016
Kategoria: Nuorten kirjat

 

Ada on 15-vuotias teinityttö, joka viettää iltansa sinisen puutalon yläkerrassa äidin juodessa keittiössä viiniä. Hän on tuskin löytänyt omaa identiteettiään, kun jo ensimmäinen rakkaus iskee. Vihdoin Ada tuntee löytäneensä jotakin uutta ja omaa, vaikka äiti yrittää tunkea nenänsä tähänkin asiaan. Rakkauden kohde on samaa koulua käyvä mahdollisimman erilaisesta taustasta oleva Egzon.

Egzonin juuret ovat Kosovosta, mutta hän tuntee itsensä täysin suomalaiseksi, sillä ei ole eläessään käynyt siellä mistä hänen sanotaan olevan. Egzon on perheen keskimmäinen lapsi, mikä tarkoittaa, että hän on tottunut olemaan huomaamaton pala pronssia kahden kultaharkon välissä. Maahanmuuttajien nuorisotalo on ainoa paikka, joka tarjoaa lohtua, kun kotona häntä odottavat  vain paasaava äiti, hälisevä pikkuveli, karanneen isoveljen tyhjä huone ja muisto isästä.

Eräänä marraskuisena päivänä pojan tarkat silmät näkevät hidastetusti edessään vain yhden asian: Adan. Tyttö vaaleine pitkine hiuksineen ja pisamineen katsoo häntä kohti.

Eräänä aamuna koulun pihalle ilmestyy rehtorin auto. Kylkeen on spreijattu vaalea tyttö ja teksti: Run!. Ada voisi vielä juosta pakoon, mutta putoaa kaiken muuttavan rakkauden helmoihin. Hänet on vihdoinkin nähty. Ei luokan priimuksena, hiljaisena tai mitättömänä, vaan Adana.

Teos kuvaa sykähdyttävän aidon tuntuisesti kahden kehittyvän nuoren tunteita ja elämää, joka on toisinaan huoletonta ja ihanaa, mutta jonka seuraava päivä voi turmella kokonaan.

Nuorten kiihkeä usko yhteiseen tulevaisuuteen on voimaannuttavaa, mutta kaikki ei aina suju suunnitelmien mukaan…

Forssan TET-harjoittelija Lili

Juuli Niemen kirjoja Louna-kirjastoissa

 
Sivua muokattu: 14.08.2017