Logo [Lounakirjastot]
fiilis-forssa-tietokone.jpg
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

Ellibs-kirjojen lainaaminen

Louna-kirjastoissa on käytössä e-kirjojen lainausjärjestelmä Ellibs. Voit ladata e-kirjoja tietokoneellesi, älypuhelimeen, tablettiin tai muuhun lukulaitteeseen. Kokoelma sisältää jo satoja e-kirjoja, sekä kauno- että tietokirjallisuutta.

Suora linkki e-kirjakokoelmaan: https://www.ellibslibrary.com/louna

Kokoelman selaaminen ja kirjautuminen 

E-kirjakokoelmaa pääsee selaamaan ilman kirjautumista. Vasta siinä vaiheessa kun lainaat kirjan, sinulta kysytään kirjastokortin numero.

Kun kirjaudut palveluun ensimmäistä kertaa, sinua pyydetään tallentamaan syntymävuosi ja sukupuoli. Antamiasi tietoja käytetään kokoelman sisällön kehittämiseen ja käytön profiiliperusteiseen tilastointiin. Tilastoissa ei yksilöidä käyttäjien tietoja, eikä tiedoista muodosteta asiakasrekisteriä.

Kokoelmaa on helppo selata kansikuvanäytöllä, uusimmat hankinnat näkyvät ensimmäisenä. Selaa kokoelmaa napsauttamalla nuolta oikeassa reunassa.
 
Kun kansikuva on harmaa, kirja on tällä hetkellä lainassa. Kun kansikuva on värillinen, kirjan on lainattavissa. Voit ruksata valinnan "Näytä vain lainattavissa olevat". Kokoelman voi järjestää myös kirjailijan tai kirjan nimen mukaan aakkosiin tai lainatuimmat ensin.
 
Voit hakea kirjoja hakusanan avulla tai rajata valikoimasta näytettäviä kirjoja kirjallisuuden lajin tai aiheen mukaan, esim. fantasiakirjallisuus tai maantiede ja matkaoppaat.

Vaihtoehto 1: Lue selaimessa (helpointa!)

Valtaosaa e-kirjoista (ePUB-tiedostot) on nyt mahdollista lukea selaimella, jolloin erillistä laitteeseen asennettavaa lukuohjelmaa ei tarvita. Valitse silloin "Lue selaimessa" -painike. Napsauttamalla painiketta kirja aukeaa erilliseen ikkunaan ja voit aloittaa lukemisen. Kaikkien kirjojen kohdalla tätä vaihtoehtoa ei ole! Lukeminen selaimella toimii varmimmin selainohjelmien uusimmilla versioilla.
 
Lukeminen selaimella edellyttää jatkuvaa verkkoyhteyttä. Jos verkkoyhteys katkeaa, kirjan lukemista voi jatkaa, kun verkkoyhteys palautuu..
 
Selaimella luettavat lainat näet omasta kirjahyllystäsi. Pääset jatkamaan lukemista valitsemalla kirjan nykyisten lainojen kohdalta. Kirja pysyy lainattuna valitun laina-ajan tai siihen asti kunnes päätät palauttaa kirjan.

Vaihtoehto 2: Käytä Ellibs-mobiilisovellusta

Jos käytössäsi on Android- tai iOS-laite, voit ladata Ellibs-mobiilisovelluksen Google Play -kaupasta tai App Storesta.

Sovelluksella voit selata, lainata ja varata e-kirjoja ja -äänikirjoja. Lainaaminen, varaaminen ja äänikirjan lataaminen vaativat  verkkoyhteyden. Lainoja voi lukea, kuunnella ja selata ilman verkkoyhteyttä. Sovelluksella lainaamasi kirjat ovat luettavissa myös verkkoselaimella ja päinvastoin. Voit siis käyttää kumpaakin lukutapaa samanaikaisesti.

Vaihtoehto 3: Lue lukuohjelmalla

Kaikki e-kirjat (sekä ePUB- että PDF-tiedostot) voi edelleen ladata omalle laitteelle ja lukea lukuohjelmassa, jolloin kirjan lukeminen ei vaadi verkkoyhteyttä. Lukuohjelmina suositellaan käyttämään tietokoneissa (Mac ja PC) Adobe Digital Editionsia ja älypuhelimissa ja taulutietokoneissa Bluefire Readeria.

Lisäohjeita ja tietoa lukuohjelmien käyttöönotosta.

Oma kirjahylly

Aina kirjauduttuasi Ellibs-palveluun kirjastokortin numerollasi näet Oma kirjahylly -sivulta lainasi, varauksesi, aikaisemmat lainasi jne. Lainassa olevat voi palauttaa painikkeella Palauta laina. Lainat voi palauttaa ennen eräpäivää myös lukuohjelman kautta (Bluefire Reader tai Adobe Digital Editions). E-kirjojen lainat eivät näy Verkkokirjaston lainoissa.

E-kirjan varaaminen

ePUB-tiedostoina olevia e-kirjoja voi varata. Kun kansikuva on harmaa, kirja on tällä hetkellä lainassa. Jos haluat varata kirjan, klikkaa Saatavuus-kohdasta löytyvää Tee Varaus -painiketta. Jos et ole kirjautuneena, kirjaudu ensin palveluun. Syötä sitten avautuvaan ikkunaan sähköpostiosoitteesi. Saat ilmoituksen sähköpostiisi heti, kun kirja on käytössäsi omassa kirjahyllyssäsi. Laina-aika alkaa kulua välittömästi kirjan siirryttyä omaan kirjahyllyysi. Varaaminen on maksutonta.

Rajoitukset

Sinulla voi olla enintään seitsemän varausta ja viisi lainaa kerrallaan.

Palauttaminen

E-kirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä. Voit palauttaa kirjan myös ennen laina-ajan päättymistä.

 
Sivua muokattu: 24.09.2018